Fysiotherapie bij patiënten met Chronisch Vermoeidheidssyndroom

ME/CVS en fibromyalgie zijn onverklaard, er is geen oorzaak bekend. Patiënten hebben vooral ernstige vermoeidheid en veel andere klachten die alleen maar erger worden door lichamelijke inspanning; het immuunsysteem wordt (verder) ontregeld.

Dat laatste ziet men niet in die mate bij andere aandoeningen, daar heeft lichamelijke inspanning vaak juist een ‘klachtendempend’ effect.

Patiënten hebben vaak onrealistische verwachtingen en/of onjuiste overtuigingen over de oorsprong van hun chronische klachten, het nut van rusten en de angst voor beweging. Stress zorgt voor extra belasting, slaap is een belangrijk aandachtspunt (een wetenschappelijk onderzoek naar 350 uitslagen van slaaponderzoek onder onze vermoeidheidpatiënten gaf bij 100% een significante verstoring van de effectiviteit van de slaap).

We gaan bij de behandeling door de psychosomatische fysiotherapeut uit van het verklaringsmodel van prof. dr. Jo Nijs (VU Brussel): het mechanisme van centrale sensitisatie (naar de patiënt; ‘overgevoelig zenuwstelsel’ genoemd). De informatievoorziening van het zenuwstelsel is verstoord. Het niet activeren van het dempend systeem geeft toegenomen gevoeligheid van vermoeidheid/pijnsignaal ofwel het verstoren van de gevoeligheid van sensorische signalen. Er moet daarom zeer voorzichtig worden omgegaan met management van activiteiten en bewegen. Samen met de ME/CVS Stichting zijn deze in een folder verwoord.

Het lijkt een paradox: bewegen geeft een toename van klachten versus het is juist belangrijk om te bewegen. Maar het zijn alleen de ‘overdreven’ vormen van lichamelijke inspanning die leiden tot malaise (zoals het uitvoeren van een (sub)maximale inspanningstest of langdurig werken in de tuin). Therapie moet worden afgestemd op de mogelijkheden: met lage intensiteit en korte periodes van inspanning, afgewisseld met rustpauzes. Dat vraagt dus veel expertise van de behandelaars, bij Vermoeidheid&PijnCentrum worden behandelaars en patiënten daarbij ondersteund door de Activiteiten- en Beweegweger.

Meten is weten

Met behulp van de Beweegweger, die de belasting van de activiteit meetbaar maakt, leert de patiënt op verantwoordde wijze de belastbaarheid op te bouwen. Voorafgaand vindt er een onderzoek plaats met de Sensewear, die meet onder meer het metabolisme over de dag heen. De beweegweger rekent daarna uit, hoeveel METs (metabolisch equivalent van een taak) een handeling is. De fysiotherapeut en patiënt hebben zo inzicht of de patiënt vooruit gaat in energie. Het uiteindelijke doel is de belastbaarheid verhogen. Een tweede meting met Sensewear objectiveert het resultaat.

Neem contact met ons op

Laat een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Start typing and press Enter to search